Home / Polievky / Krémové / Pečená kačica s karamelizovanou kapustou a lokšami s kačacou paštétou
1 február, 2015

Pečená kačica s karamelizovanou kapustou a lokšami s kačacou paštétou

Posted in : Krémové on by : gin

Pečená kačica (hus) s karamelizovanou kapustou a lokšami s kačacou paštétou

Toto je jeden z najsamsuper receptov aké som kedy robil. Možno nie úplne zdravé ale keď moja trojročná dcéra ho pýtala aj na večeru a a druhý deň aj na raňajky, tak asi má niečo do seba

Na kačicu:

  • 2300 g až 2500 kačica alebo hus
  • morská soľ
  • 1 PL med
  • 1 jabĺčko
  • 1 dl suchého bieleho vína

Na kapustu:

  • 1 stredná červená kapusta
  • 1 cibuľa
  • asi 4PL cukor
  • olej
  • 1 L Č škorica
  • 10 ks klinčeky
  • asi 1dl červené víno (sladké alebo polosladké)
  • soľ
  • ocot

Na lokše:

  • 1/2 kg uvarené zemiaky v šupke
  • 150 g múka hladká
  • 1/2 L Č soľ

Na paštétu:

  • 500 g kačacia (husacia (kuracia) pečeň)
  • 1 cibuľa
  • soľ

Kačica:

  1. Kačicu dobre umyjeme a povytŕhavame malé zvyšky pierok. Nasolíme. Na soli nešetrite a najlepšie bude, keď ju rukou pozatierate všade kam sa len dá. Celé jabĺčko vsuňte do vnútra kačice. Nechajte ju odstáť 2 – 4 hodiny v chlade.
  2. Kačicu umiestnite do pekáča, najlepšie hlineného, ale ja používam z jánskeho skla. Dôležité je, že nesmie byť oveľa väčší ako samotný vták. Podlejme asi 1dl vína a 1dl vody. Pekáč uzavrieme priliehajúcou pokrievkou. Vložte ho do rúry a pečte 5 hodín pri 125 °C. Rúru ani pekáč počas pečenia neotvárajte! Medzitým si pripravte lokše, kapustu a paštétu.
  3. Po 5 hodinách skúste, či je mäsko mäkké, ale malo by byť. Odlejte si z pekáča prebytočný tuk. Otočte kačicu prsiami dole a potrite ju prichystaným medom rozpusteným v teplej vode. Zvýšte teplotu na 200 °C a pečte v odokrytom pekáči 10 minút. Potom kačicu opäť v pekáči pretočte, natrite medovou vodou a pečte na rovnakej teplote ešte 10-15 minút, pokým nemá koža želanú zlatohnedú farbu.

Kapusta:

  1. Mladú červenú kapustu nastrúhajte na slížiky. Nasoľte a nechajte stáť dve hodiny.
  2. Potom do hrnca nalejte pomerne dosť veľa oleja a vsypte cca 4 kopcové polievkové lyžice kryštáľového cukru. Nechajte cukor skaramelizovať, až kým nie je z neho krásne hnedý karamel.
  3. Pridajte na koliečka nakrájanú cibuľu a nechajte opražiť do hneda.
  4. Nakoniec dajte čajovú lyžičku škorice a asi 10 rozdrvených klinčekov a nechajte ešte 1 minútu pražiť.
  5. Vložte do hrnca nastrúhanú kapustu a dôkladne pomiešajte. Podlejte vodou a červeným vínom v pomere 1:1 a nechajte pomaly dusiť asi hodinu. Počas dusenia ochutnávajte a dosáľajte podľa potreby.
  6. Po udusení kapusty do mäkka ju vypnite a vlejte asi jeden a pol polievkovej lyžice octu. Pozor, s octom to neprežeňte. Veľmi dôkladne pomiešajte.

Lokše:

  1. Zemiaky uvaríme v slanej vode, očistíme ich a pretlačíme /popučíme najemno/ a na pomúčenej doske vypracujeme polotuhé cesto. Ak sa nám zdá, že je cesto mäkšie pridáme trochu múky. Urobíme valček a pokrájame ho na menšie kúsky, ktoré potom vyvaľkáme do placiek hrubých asi 1mm.
  2. Pečieme na suchej panvici z obidvoch strán.

Paštéta:

  1. Cibuľu pokrájame na drobno a opražíme na oleji.
  2. Pridáme nakrájanú kačaciu (husaciu, kuraciu) pečeň a trochu porestujeme. Zalejeme trochou vody a necháme dusiť asi 10 minút.
  3. Potom rozmixujeme a dochutíme podľa potreby soľou prípadne čiernym korením.
Hotové lokše pred podávaním zohrejeme a natrieme teplým kačacím alebo husacím tukom a paštétou.
Kapustu odporúčam robiť deň vopred, na druhý deň je lepšia.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *